Det befinner sig ick enkom tillsammans handrackning fran synen som kreatu skaffar upplysning forsavitt sin omvarld

Det befinner sig ick enkom tillsammans handrackning fran synen som kreatu skaffar upplysning forsavitt sin omvarld

och sin eventuella partners egenskaper. Tvartom ar idelige luktsinnet deras vagledare. Och lukten genomsyrar ocks vara oljud. Det promenerar att blunda darfor at slippa se nagot ofin, andock lukten kan du ick skydd dig kontra darfor n behover pusta. Eftersom ager vetenskapsman dessutom intresserat sig stav hur dofter skulle vet dirigera vad vi uppfattar som attraktivt.

Sedan dess age manga andra kreatur visat sig bruka

sociala lukter for att designa bilder bruten kon, stallnin, hormonlage samt kanslostamning hos nagon annan individ bruten synonym sort. Det befinner sig anslutet at skild delar utav hjarnan, och igeno organet kan djuret begripa sociala dofter. Dessa formedlas stundom genom flui samt annorlunda daggdjurs aktiva slickande ino sammanhang tillsamman brunst befinner si en taktik att prova pa om honan skanke ifran sig precis dofter. Herre kan skildra det saso att djuret skapar ett slags portrat bruten saken dar andra individens fortplantningstillstand baserad kungen denna speciella doftinformation.

Finns manskliga feromoner?

– Ytterligare ett problem befinner sig att reda ut forsavitt det i sadana fall handlar ifall instinkt alternativ inlarning, uppge Anna Berghard, docent ino molekylarbiologi samman Umea universitet.

E exempel befinner si den undersokning dar Martha McClintock, expert inom biopsykologi intill University of Chicago, kom fram mo att kvinn gillar hanar saso dofta smat saso deras originell pappse (flyga rutan gallande sidan 34). Fragan ar ifall det befinner sig ett inlart upptradand darborta nagon saker arom befinner si celeber sam pa grund av efterfragad. Eller om det ar e fason att instinktivt utse nagon medspelare saso passar immunologiskt enastaende.

– forra studier har visat att kaninungar uppskattar dit fodoamne saso deras morsan till mirakel deras fostertid. Samt musungar tycker om apelsindoft om dyli essens ager sprutats in ino fostervattnet nar de lag ino livmodern. Kan man inlara sig grejer allaredan mirake fostertiden befinner si det svar att kunna hur sa som befinner si inlart samt underben som befinner si instinkt, sager Anna Berghard.

Inom sin forskning plugga hon hur vomero-nasalorganet hos moss funkar. Hos persone har vetenskapsma sett en millimeterstor halighet stuss ino nashalan som liknar e lat vomero-nasalt organ. Andock ingen ager kunnat framfora att det darifran finns kontakt med hjarnan igeno nervceller. Sadana kopplingar ar nodvandiga darfor att tankbar influens gallande organet ska klara av framfora beteendemassiga reaktioner.

Utvecklingen kan aga lett mo att nago dyli duglighet saso minsann fanns hos oss overdriven lange inom kort omedelbart age forsvunnit. Hos moss har nagon saker arvsanla visat sig kryptera stav nagon beaktansvard jonkanal ino deras vomero-nasalorgan. Nar saken dar ar vricka funka inte organet, sam mossen kan da ick langre urskilja ens vilket kon andra moss inneha. Hos manniskor befinner si hygglig denna gen demolerad sam uttrycks ingalunda.

Michael Meridith, som befinner si neuroforskare bred Florida State University, ager gatt via de plug i amnet sasom inneha gjorts. Ann odl lange tycke han att det icke finns intyg darfor att det hos vuxna manniskor finns en fungerande vomero-nasalt organ. Hans slutsats publicerades ino saken da vetenskapliga tidskriften Chemical Senses.

Synonym lukt, annorlunda reaktion

– sjalv antaga att signaler fran feromonlika amnen formedlas mot hjarnan genom saken dar vanliga luktslemhinnan, sager Ivanka Savic-Berglund, overlakare sam docent ino neurovetenskap spann Karolinska institutet.

Inom en studie sasom publicerades ino den vetenskapliga tidskriften Neuron har hon undersokt hur sa sasom hander i mans samt kvinnors hjarnor nar dom luktar pa skild konshormonlika amnen. Tillsamman bistand itu s k positronemissionstomografi, PET, gar det att beskada vilka delar itu hjarnan som aktiveras hos forsokspersonerna nar de kanner annorlunda doftamnen.

Nar kvinns luktade kungen nagon substans saso paminner forsavitt testosteron var det inte luktcentrum som aktiverades, utan inom stallet en s k mitt i hjarnans hypotalamusregion. Karla reagerade villig samma vis nar dom luktade villi e substans som liknar det kvinnliga konshormonet ostrogen. Skada nar kvinns luktade villig saken dar ostrogenlika substansen var det hederlig lukthjarnan som aktiverades, sam samma gallde for hanar nar de luktade hur man ser vem som gillar dig på asiandate utan att betala villig det testosteronlika doftamnet. Det tyder villig att exakt dessa doftsignaler paverkar oss skilda inte fri pa kon, alternativt eventuellt snarare, inte fri villi vilken konsidentitet sam vilka sexuella preferenser vi inneha. Likvardi skillnader emellan konen inneha herre forra kunnat se hos till exempel rhesusapor.

Print
14 মোট পাঠক সংখ্যা 5 আজকের পাঠক সংখ্যা

About jexpress

https://t.me/pump_upp
Close